(0 omdömen)

Tahinibröd med surdeg

(9042 visningar)

Tillvägagångssätt

Tahini – sesampasta gjord på rostade sesamfrön passar väldigt fint att ha i bröd. Det ger brödet en lite nötig smak.
Här har vi använt tahinin i ett surdegsbröd som går ganska fort att baka
Blanda 50 g basmjöl med vattnet och lös sedan upp jästen i blandningen. När allt har lösts upp tillsätt resten av basmjölet och arbeta degen väl med degkrokar, ca 3 minuter. Låt nu degen stå ca 30 minuter innan surdegsgrunden och saltet tillsätts. Arbeta degen ca 2 minuter och tillsätt slutligen tahinin och arbeta ytterligare ca 2 minuter så att sesampastan är ordenligt inblandad. Häll över degen i en oljad bunke och täck med plast. Låt degen stå ca 4 timmar.
Fördela degen i två ordentligt mjölade korgar och låt jäsa ca 30 minuter eller så lång tid som det tar att få ugnen ordentligt varm, 275 grader. Låt en plåt stå med i ugnen när den värms upp.
För över bröden på bakplåtspapper eller teflonunderlägg (gör något jässnitt i vardera bröd)och sedan raskt in i ugnen. Om det ser ut som om bröden kommer att “flyta ut” så vik ihop aluminiumfolie till ett band som går att lägga runt brödens nedre kant så kommer det att kunna jäsa på höjden istället för att flyta ut.
Ställ in bröden i 275 graders värme ca 15 minuter och sänk sedan temperaturen till ca 225 grader och grädda ytterligare ca 30-35 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på minst 98 grader, då dom är färdiga.

Ingredienser

770 g MixWells Ljust basmjöl eller Ljust gluten- och laktosfritt basmjöl
515 g vatten
15 g jäst
15 g salt
240 g surdegsgrund
75 g Tahini

Skriv ut

Lämna ett svar