(18 omdömen)

Surdegsbröd på Ljust gluten- och laktosfritt basmjöl

(10469 visningar)

Tillvägagångssätt

Surdegsbröd blir såå goda även om man gör ett vitt bröd. Det behöver inte rostas, frysas och det smular inte och det får fin färg. Sist men inte minst så blir det nyttigare. Det är ine svårt att baka surdegsbröd – men det tar l ite tid.

Kväll dag 1
Lös upp jästen i lite vatten. Blanda ner de övriga ingredienserna, går bra med en visp. Låt blandningen stå i en bunke med plastfolie över först en timme i rumstemperatur och sedan över natten i kylskåpet.

Morgon dag 2
Lös upp jästen i lite vatten i maskinens degskål. Blanda ner de övriga ingredienserna tillsammans med blandningen från igår, utom saltet. Arbeta degen ca 7 minuter och häll därefter i saltet och arbeta degen ytterligare ca 3 minuter. Degen är lös och kladdig.
Häll över degen i ett stort inoljat plastkärl med lock och låt jäsa 2 timmar.
Häll upp degen i två jäskorgar (går bra med durkslag täckt med ordentligt mjölad handduk). Täck med bakduk och låt bröden jäsa ca 30 minuter. Sätt under tiden på ugnen på 275 grader och låt två plåtar stå inne i ugnen under uppvärmningen.
Vänd upp bröden på de varma plåtarna, använd gärna teflonduk eller smorda bakplåtspapper så går det lättare att vända upp bröden och placera dom på plåten.
Gör några snabba snitt och in i ugnen tillsammans med en liten skål med vatten som ställs på botten av ugnen.
Vrid ner temperaturen till 250 grader och grädda 15 minuter. Vrid därefter ner temperaturen till 225 grader och grädda ytterligare 45 minuter. Använd gärna en termometer mot slutet för att se att bröden är färdiga, ska ha en innertemperatur på 95-98 grader.
Det går också att grädda brödet i en stor gjutjärnsgryta. Låt då grytan stå i ugnen under uppvärmningen. Vänd ner brödet i grytan och gör några jässnitt. Sätt på locket och grädda ca 50 minuter. Då det är dags att ta av locket och sätta i en termomenter för att kolla att temperaturen är riktig.
På bilden visas ett sätt hur man kan göra för att hjälpa brödeet att jäsa på höjden i ugnen. Sätt kanten från en springvorm runt brödet.

Ingredienser

Recepter ger två normalstora bröd eller ett stort i gjutjärnsgryta

Kväll dag 1
200 g Surdegsgrund, hur du gör den kan du läsa bland recepten.
400 g vatten
400 g Mixwells Ljust gluten- och laktosfria basmjöl
7 g jäst

Morgon dag 2
Blandningen från igår
300 g vatten
600 g MixWells Ljust gluten- och laktosfria basmjöl
25 g jäst
20 g havssalt eller vanligt salt

Skriv ut

Lämna ett svar