(4 omdömen)

Nytt surdegsbröd med hjälp av gammalt

(8501 visningar)

Tillvägagångssätt

Att använda gammalt surdegsbröd för att baka nytt surdegsbröd är ett gammalt sätt att baka bröd som man har använt sig av i hundratals år.
Oftast så brukade man blöta upp det gamla brödet. Men här har vi istället smulat brödet i en matberedare. OBS! Det ska inte vara skorpmjöl utan ett bröd som fortfarande har lite mjukhet kvar.

Häll vattnet, jästen och husken i degbunken och arbeta tills jästen har lösts. Tillsätt nu basmjölet, brödsmulorna och surdegsgrunden. Arbeta degen ordentligt ca 5 minuter. Tillsätt därefter saltet och arbeta degen ytterligare några minuter.
Täck över bunken och låt degen vila (autolys) ca 30 minuter.
Häll över degen i en oljad bunke/låda och täck över. Låt nu degen vila ca 3 timmar.
Häll upp degen på ordentligt mjölat bakbord och forma 2 bröd. Lägg bröden på bakplåtspapper (gör några jässnitt i varje bröd) och låt bröden vila ca 2-3 timmar. För att undvika att bröden flyter ut så kan det vara bra att forma ett aluminumband och lägga runt eller använd kanten på en springform.
När vi bakade det här brödet formade vi det som en Fendu, se beskrivning Forma Fendu i receptsamlingen.
Sätt ugnen på 275 grader. När ugnen är ordentligt varm sätts bröden in på varma plåtar. Kasta in någon dl vatten i botten på ugnen. Grädda 15 minuter och sänk därefter termperaturen till 225 grader och grädda ytterligare ca 30 minuter. Använd helst en termometer för att kontrollera att innertemperaturen är 98 grader så bröden är färdiga.

Ingredienser

920 g MixWells Ljust basmjöl
120 g gammalt surdegsbröd
25 g jäst
1 msk husk
600 g vatten
20 g salt
360 g surdegsgrund, se recept Surdegsgrund

Skriv ut

Lämna ett svar