(10 omdömen)

Levainbröd med havrebrödsmix

(9846 visningar)

Tillvägagångssätt

Det blir en mycket gott och saftigt bröd. Precis ett sådant som många, som äter glutenfri kost, saknar. Det är hållbart och behöver inte frysas.
Dag 1
Blanda ihop Vildjäst med mjöl och vatten i en bunke. Täck med plastfilm och låt vila i rumstemperatur över natten.

Dag 2, morgon
Blanda gårdagens blandning med 30 g Ljust basmjöl och ljummet vatten. Täck bunken med plastfilm och låt stå i rumstemperatur över dagen.

Dag 2, kväll
Lös upp jästen i vattnet och blanda sedan ihop alla ingredienserna i en stor bunke tillsammans med morgonens blandning. Täck med plastfilm och låt bunken stå varmt över natten.

Dag 3
Häll över gårdagens blandning i en degblandare och tillsätt de övriga ingredienserna, utom saltet, och arbeta degen på låg hastighet ca 4-5 minuter. Låt degen vila 20 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 8-10 miniuter.
Häll över degen i en inoljad stor bunke eller plastlåda med lock. Nu ska degen vila varmt i ytterligare ca 4 timmar.
Fördela degen i två jäskorgar som är ordentligt mjölade. Låt degen jäsa ca 30 minuter – 1 timme under tiden som ugnen värms till 275 grader. Ha två plåttar i ugnen under uppvärmningen.
Stjälp upp bröden på teflondukar eller smorda bakplåtspapper och lägg dessa på de varma plåtarna. Ställ in en liten skål med vatten på botten i ugnen. När bröden är i ugnen vrid ner temperaturen till 250 grader och grädda 15 minuter. Vrid därefter ner temperaturen till 225 grader och grädda ytterligare 45 minuter. Sätt gärna i en termometer i bröden under den sista stunden för att se när innertemperaturen är 95 – 98 grader. Då är brödet färdigt. Låt bröden svalna under duk på galler.
Häll blandningen från

Ingredienser

Dag 1
20 g vildjäst, se recept Vildjäst
30 g MixWells Ljusa basmjöl el Ljust gluten- och laktosfritt basmjöl
10 g varmt vatten (40 grader)
Dag 2, morgon
30 g Ljust basmjöl
25 g ljummet vatten
Blandningen från igår

Dag 2, kväll
200 g MixWells Havrebrödsmix
300 g Ljust basmjöl
Blandningen från morgonen

Dag 3
Bladningen från gårdagen
600 g Ljust basmjöl
400 g ljummet vatten
20 g jäst
20 g salt

Skriv ut

Lämna ett svar