(4 omdömen)

Jordgubbscheesecake

(11338 visningar)

Tillvägagångssätt

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en rund form med 22 cm diameter och löstagbar botten med smält smör eller olja.
Rita av botten på bakplåtspapper (2 st) och klipp till två rundlar. Lägg en rundel i botten och pensla även pappret med smör eller olja.
Häll basmjöl, salt och smör i en matberedare och kör tills blandningen är finsmulig. Tillsätt äggula och pressad citron och kör tills degen går ihop. Stjälp upp på lätt mjölat bakbord. Pressa ihop degen och vira sedan in den i plastfolie och låt den ligga i kylen ca 15 min.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper tills den täcker botten. Lätt den andra pappersrundeln över. Bred sedan ut ett lager torkade bönor eller ris över pappret. Grädda 10 minuter. Tag ut formen och ta bort bönor och papper. Forstätt att grädda ytterligare 10 minuter. Låt den kallna.

Fyllning: Rör samman ost, honung, yoghurt, citronskal och saft till en slät massa. Värm gelatinet i vattenbad tills det löser sig och blanda sedan ner det i ostmassan.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner det i osstblandningen. Bred ut smeten i formen. Ställ i kylen ca 2-3 timmar så att det stelnar.
Lossa formen försiktigt och garnera kakan med jordgubbar.

Ingredienser

Botten
2,5 dl MixWells ljusa basmjöl
90 g smör i tärningar
1 äggula
1 msk pressad citron

Fyllning
350 g färskost, typ Philadelphiaost
4 msk flytande honung
1,5 dl yoghurt
rivet skal och saft från en citron
1,5 msk gelatinpulver blötlagt i 4 msk vatten
3 äggvitor
250 g jordgubbar

Skriv ut

Lämna ett svar