(3 omdömen)

Glutenfritt levainbröd med choklad

(8182 visningar)

Tillvägagångssätt

Nu när det är så trendigt med choklad är det gott att ha choklad också i brödet. Det ger en spännande liten chokladsmak som passar fint ihop med t ex mjukost.
Börja med att blanda ihop ingredienserna för dag 1, morgon. Blanda ihop och täck bunken med plastfilm och låt bunken stå i rumstemperatur, helst lite varmare.
Dag 1, kväll
Blanda ihop morgonens blandning med kvällens ingredienser. Blanda väl och täck bunken med plastfilm och låt bunken stå i rumstemperatur, helst lite varmare, över natten.
Dag 2, morgon
Flytta nu över gårdagens blandning i en större bunke och tillsätt dag 2, morgons ingredienser. Arbeta ihop allt väl och täck bunken med plastfilm och låt den stå i rumstemperatur, helst lite varmare.
Dag 2, kväll
Häll över morgonens blandning i en degblandare och tillsätt Ljust basmjöl och vatten. Arbeta degen väl, ca 8-10 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta in det ordentligt. Avsluta med att blanda i chokladen hackad i små bitar.
Häll över degen i en smord stor bunke eller helst en smord plastlåda med lock. Låt nu lådan stå i rumstemperatur, helst lite varmare, över natten.
Dag 3, morgon
Fördela degen i två jäskorgar och låt stå ett par timmar. Värm ugnen till 275 grader. Låt 2 plåtar stå med i ugnen under uppvärmningen.
Vänd upp bröden på smort bakplåtspapper eller helst teflonunderlägg. Använd gärna en springforms kant och sätt runt bröden så att de inte flyter ut. Gör några jässnitt.
Ställ in bröden i ugnen med en liten skål med vatten i botten.
Grädda bröden i ca 15 minuter på 275 grader och sänk därefter temperaturen till 225 grader och grädda ytterligare ca 40 minuter. Använd gärna en termometer för att se när innertemperaturen är 98 grader då bröden är färdiga. Låtbröden svalna utan bakduk för att få en knaprig yta eller med duk om du vill ha en mjukare yta.

Ingredienser

Dag 1, morgon
30 g MixWells Ljusa basmjöl
20 g Vildjäst, se recept vildjäst
10 g varmt vatten (40 grader)
Dag 1, kväll
Blandningen från morgonen
30 g Ljust basmjöl
25 g ljummet vatten

Dag 2, morgon
Blandningen från gårdagen
525 g Ljust basmjöl
350 g ljummet vatten

Dag 2, kväll
600 g från morgonens blandning, Levain
600 g Ljust basmjöl
400 g ljummet vatten
20 g salt
100 g Mörk choklad (minst 70%)

Skriv ut

Lämna ett svar