(6 omdömen)

Flädercheesecake

(9687 visningar)

Tillvägagångssätt

Flädersaft
Lägg fläderblommorna i ett stort kärl, t ex en hink. Koka upp vattnet och häll i sockret rör om så att sockret smälter. Skiva citronerna och lägg dom och citronsyran ovanpå blommorna och häll slutligen över det varma sockervattnet. Nu ska det här stå i 3 dygn. Därefter är det bara att sila upp saften och hälla den på rena flaskor. Petflaskor är bra då man enkelt kan förvara saften i frysen. Eftersom den inte innehåller ågra konserveringsmedel så håller den sig inte så länge utan att frysas.

Botten
Sätt ugnen på 200 grader. Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa till en deg – massa- som kan tryckas ut i en form med löstagbar kant (24 cm). Förgrädda botten ca 10 minuter. Låt den sedan svalna.

Fyllning
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter. Blanda alla mejeriprodukter, citronskal, citronsaft och florsocker i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången och lägg med fröna i kastrullen. Låt blandningen koka upp och vispa den slät. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner de urkramade gelatinbladen i blandningen och låt dem smälta. Låt blandningen svalna innan den hälls i pajformen.

Ställ formen i kylen så att den stelnar, ca 1-2 timmar.

Flädergelé
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter. Värm saften i en kastrull och tillsätt sedan gelatinbladen under omrörning. Låt gelén stelna lite så den blir trögflytande innan den hälls över tårtan. Låt tårtan stå i kylen ytterligare ca 2 timmar. Garnera strax innan serveringen.
Nu är det bara att njuta av en frisk sommarcheesecake!

Ingredienser

Flädersaft
60 fläderblommor
2 kg strösocker
2 citroner
50 g vinsyra eller citronsyra

Botten
2 dl cornflakes
1,5 dl havregryn
1 dl MixWells Ljust basmjöl
1 dl muskvadosocker
75 g smör/margarin

Fyllning
4 gelatinblad
1 burk kesella vanilj(250 g)
4 dl crème fraiche
2 dl koncentrerad flädersaft
1,5 dl florsocker 0,5 citron, skal och saft
1 vaniljstång

Flädergelé
2 gelatinblad
2 dl flädersaft

Garnering
jordgubbar
blad från citronmeliss eller mynta

Skriv ut

Lämna ett svar