(3 omdömen)

Finskt surdegsbröd

(7636 visningar)

Tillvägagångssätt

I Finland bakar man gärna grova bröd med en lite syrlig smak. Här har vi bakat ett sådant syrligt grovt bröd som passar utmärkt som smörgåsbröd med t ex ost. Brödet går lätt att baka men som med de flesta surdegsbröd behöver det tid för att utveckla den speciella aromen som kännetecknar goda surdegsbröd. För att få fram syran så är det bakat med filmjölk.

Dag 1. Blanda alla ingredienserna, använd gärna visp, till en tjock smet. Se till så att det är en stor bunke så att degen har utrymme att jäsa. Täck över bunken med plastfilm och ställ den gärna på ett varmt ställe – t ex i en avstängd ugn. Och låt den stå minst 12 timmar men helst över natten.

Dag 2. Lös upp jästen i vattnet och häll i resten av ingredienserna – utom saltet – och blanda sedan ner fördegen. Arbeta degen ordentligt, gärna med maskin och på låg hastighet, minst 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare ca 5 minuter.
Fördela degen i två jäskorgar, ordentligt mjölade, och låt jäsa minst 3-4 timmar, eller låt stå i kylskåp ytterligare en natt.
Stjälp upp bröden på bakplåtspapper och snitta dom innan dom gräddas i 250 graders värme ca 5 minuter. Spruta in vatten, eller ställ en skål med vatten i botten av ugnen. Sänk temperaturen efter 5 minuter till 190 grader och låt bröden gräddas ytterligare ca 30-40 minuter. Använd en termometer och kontrollera att innertemperaturen är 98 grader då bröden är färdiga.

Liksom de flesta andra surdegsbröd så är dom väldigt hållbara och håller sig minst en vecka utan att frysas. Men det går också bra att frysa bröden.

Ingredienser

Syrligt surdegsbröd av finsk typ (receptet ger 2 stora bröd)

Dag 1 (fördeg)
3 dl vatten
125 g surdeg
400 g MixWells Lingonbrödsmix

Dag 2 (bortgörning)
30 g jäst
1,8 dl vatten
5 dl filmjölk
675 g MixWells Havrebrödsmix
10 g havssalt

Skriv ut

Lämna ett svar