(5 omdömen)

Cheesecake på pepparkaksbotten

(6495 visningar)

Tillvägagångssätt

En fantastiskt god glutenfri Cheesecake som passar bra att avsluta julmåltiden med. Baka glutenfria pepparkakor, recept finns här i receptsamlingen.
Om man vill göra det lättare för sig så baka ut pepparkaksdegen i stora plattor utan att ta ut figurer. Och baka sedan som vanligt i ugnen och bryt sönder till lagom stora kakor när det har svalnat.

Gör så här: Smält matfettet och krossa pepparkakorna. Använd gärna en matberedare och blanda ihop pepparkakssmulorna och matfettet. Tryck sedan ut blandningen i en form, ca 22 cm i diameter, helst med löstagbar kant. Ställ formen i kylskåpet så att kakbottnen stelnar.

Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter. Rör osten mjuk och blanda ner det finrivna apelsinskal, florsockret och crème fraiche. Vispa allt pösigt med elvisp.
Ta upp gleatinbladen och smält dem försiktigt på på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred utden i formen. Låt stå i kylen minst en timme.
Lägg gelatinbladen till garneringen i kallt vatten. Värm upp apelsinjuicen. Krama ur gelatinbladen och lägg dom i apelsinjuicen. Rör om tills gelatinet smält. Låt svalna och häll sedan försiktigt ut juicen över den kalla kakan. Låt stå och stelna i kylskåpet.

Glöggsås
Karamellisera sockret i en stekpanna (OBS! Passa noga så det inte bränner), tillsätt glöggen. Låt blandningen sjuda, tillsätt kanel och vanilj (uppskuren på längden). Låt såsen koka tills drygt hälften återstår. Låt sedan såsen kallna och smaka ev av med citronsaft. Om såsen stelnar så går det bra att "mjuka upp den" genom att värma den i mikron några sekunder.

Droppa lite glöggsås över kakan i samband med serveringen. Servera Cheesecaken med glöggsås.

Ingredienser

Botten:
75 g smör eller margarin
30 pepparkakor

Fyllning:
2 gelatinblad
200 g färskost
finrivet skal från en apelsin
0,75 dl florsocker
2 dl crème fraiche

Garnering:
3 gelatinblad
2 dl apelsinjuice från färskpressade apelsiner

Glöggsås:
1 dl socker
3 dl glögg
1 liten kanelstång
1/2 vaniljstång
Ev saft från en citron
Skriv ut

Lämna ett svar