(102 omdömen)

Glutenfri surdegsgrund

(40838 visningar)

Tillvägagångssätt

Att baka bröd med surdeg istället för jäst är något som man har gjort sedan urminnes tider. Bröd bakat på surdeg behöver inget ytterligare jäsmedel.
I moderna recept används ändå ofta surdeg till bröd som innehåller jäst, mycket beror det på att det är ganska tidskrävande att baka rena surdegsbröd. Men det är väl värt den extra tiden för resultatet blir oftast mycket goda och hållbara bröd. Dessutom är det mer hälsosamt att baka med surdeg.

För att surdegskuluren ska få fart och växa krävs rätt bakterier, bakterierna – laktobakterier – är av samma typ som finns i t ex yoghurt. De här bakterierna finns i luften omkring oss.
Surdeg går att göra på vetemjöl och rågmjöl.
För att göra en “vetesurdeg” går det utmärkt att använda MixWells Ljusa basmjöl.

Naturligt glutenfri surdegsgrund
Det går även att göra surdegsbröd med MixWells Naturligt glutenfria basmjöl. Grunden gör man på samma sätt som med basmjölet som är baserat på vetestärkelse. MEN den naturligt glutenfria surdegsgrunden/startern behöver matas/friskas upp mycket oftare. För att hålla den vid god fräschör behöver man tillsätta ny naturligt glutenfria mjölmix 2 gånger per dag. Å andra sidan så blir brödet jättegott.
När du gör naturligt glutenfritt surdegsbröd tänk då också på att jästiderna måste kortas ner – det finns inte tillräckligt med jäskraft i den naturligt glutenfria surdegsstartern.
Den naturligt glutenfria startern tar längre tid på sig att “komma igång”. Det tar kanske upp emot 10 dagar. Under tiden så bildas det ett skickt med vätska överst i burken. Skaka om burken eller rör om och låt den stå till nästa dag. Efter ca 5 dagar är det dags att friska upp den, röra om och låta den stå tills nästa dag. Fortsätt så tills den “håller ihop utan att skikta sig”. Den luktar inte så vidare gott men när man väl använder den i ett bröd så kommer det ändå fram en god smak.

Bröd bakat med surdeg får en saftig god smak. Följ beskrivningen här nedan för att få en fin surdegsgrund/starter som du sedan kan spara i kylskåpet och underhålla så länge du vill.

Dag 1
Blanda ingredienserna i en bunke och häll det sedan i en stor glasburk med lock. Mängden växer ganska mycket så ta inte en för liten burk.
Ställ burken på en varm plats t.ex över kylskåpet. Där ska burken stå i 3 dagar. Rör om innehållet en gång om dagen för att påskynda jäsningen.
Dag 4
Blanda ner ingredienserna för dag fyra. Rör om ordentligt och ställ sedan tillbaka burken på den varma platsen. Låt stå ytterligare ett dygn.
Dag 5
Din surdegskultur är nu färdig och bör bubbla och lukta surt. Vill du så kan du nu förvara den i kylskåpet tills du ska använda den. En gång i veckan bör du “friska upp” den med 0,5 dl vatten och 0,5 dl Ljust basmjöl.För att det inte ska bli alltför mycket surdegsgrund så kan det vara lämpligt att hälla av bort en del innan du friskar upp den på nytt. Rör om och ställ tillbaka den i kylskåpet om du inte ska använda den.

Vill du använda surdegskulturen så går det bra att göra det redan dag 5.
När du har förvarat den i kylskåpet och ska använda den så ta fram den och friska upp den som ovan en dag i förväg och låt den stå i rumstemperatur.
För att baka ett surdegsbröd behöver du ett recept – om du inte vill experimentera själv. Det behövs ca 150 g surdeg till 500 g mjölmix. Mängden surdeg bör aldrig överstiga 40% av den totala mängden ingredienser.
Har du inget recept så hittar du många recept i MixWells receptsamling.
Din surdeg kan du förvara och ha nästan hur länge som helst bara du sköter om den. Står den i rumstemperatur måste du “mata/friska” upp den varje dag (ca 1 dl Ljust basmjöl + 1 dl vatten). Har du den i kylskåpet räcker det att mata/friska upp den ca 1 gång i veckan.
Du kan alltså inte baka bara med surdegen utan den ska tillsättas i ett annat recept.

Det går också att starta en surdegskultur med en råriven potatis istället för ett äpple. för övrigt så ska man sköta den på samma sätt som i receptet ovan.
Om du vill ha ett grövre surdegsbröd så går det att göra en surdegsstarter på MixWells Habrevrödsmix. Använd i så fall Havrebrödsmixen dag 1 men byt sedan dag 4 och använda MixWells Ljust basmjöl eller Ljust gluten- & laktosfritt basmjöl.

Lycka till!

Ingredienser

Dag 1-3
200 g (2 dl) vatten (35-40 grader)
200 g MixWells Ljust basmjöl eller Ljust gluten- & laktosfritt basmjöl
100 g rårivet äpple

Dag 4
200 g MixWells Ljust basmjöl eller Ljust gluten- & laktosfritt basmjöl
200 v vatten (35-40 grader)

Skriv ut

Lämna ett svar